Na području Pčinjskog regiona, koštičavo voće se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta ,ekspozicije terena i nadmorske visine nalazi u različitim fazama razvoja.
Šljive, višnje i trešnje nalaze u fazama od pojave cvetnih pupoljaka do punog cvetanja, kajsije se nalaze u fazi od punog cvetanja do faze precvetavanja.
Ovo je izuzetno osetljiva faza razvoja koštičavog voća kada je potrebno odraditi fungicidni tretman sa pravilno odabranim preparatima na vreme.
U periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti, postoji rizik od infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa). Ova gljiva je poznata još pod nazivom monilioza koštičavog voća, a pored šteta na cvetovima i granama prouzrokuje i trulež plodova.U zasadima u kojima je došlo do ostvarivanja infekcije ovom gljivom nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti pa je neophodno sporovesti preventivne mere zaštite.
U svim zasadima koštičavog voća koji su u fazama cvetanja, preporuka je da se pre padavina sprovede zaštita nekim od registrovanih fungicida:
Ciprodex (ciprodinil) 0,05%, Neon (ciprodinil) 0,5 l/ha, Chorus 50 WG (ciprodinil) 0,3-0,5 kg/ha, Diverto (ciprodinil) 0,5-0,75 l/ha, Cormax (ciprodinil) 0,2 kg/ha, Signum (boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 kg/ha, Akord, Lira, Tebukon 250 EW (tebukonazol) 0,75 l/ha.
S obzirom da je u toku cvetanje i oprašivanje voća, veoma važno je preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.
Primena insekticida u fazi cvetanja je zakonom zabranjena!
Primenu fungicida u fazi cvetanja potrebno je sprovesti u večernjim ili jutarnjim časovima kada je i aktivnost pčela najmanja.