Proizvodnja kravljeg mleka-Mlečno govedarstvo
Proizvodnja kravljeg mleka ili mlečno govedarstvo je baza stočarske primarne poljoprivredne proizvodnje i ujedno najskuplja grana u stočarstvu.Mlečno govedarstvo je bitna stavka u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji koje vuče za sobom i pokreće veću ratarsku proizvodnju i prerađivačku industriju u svakoj zemlji.
Na teritoriji Pčinjskog okruga je mali broj pravih farmi i farmera sa intenzivnom proizvodnjom,a tu se misli na broj muznuh krava veći od 20.Kako poboljšati mlečno govedarstvo na teritoriji našeg okruga?
-Mlečno govedarstvo je veoma skup,ozbiljan i zahtevan posao koji zahteva dobar menadžment na farmi,t.j dobru i osmišljenu organizaciju poslova.
–Vođenje evidencije o prihodima i rashodima na farmi u toku cele godine je od veoma velikog značaja za dalji rad svake farme,jer se na kraju godine može videti gde se moglo uštedeti,što je dobra osnova za veću zaradu u narednoj godini.
-Za veći prinos mleka od izuzetne važnosti je kontinuiran i dobro izbalansiran dnevni obrok u toku cele godine.
–Izbor rase je pored dobre ishrane,najvažnija karika u proizvodnji veće količine kravljeg mleka.Na teritoriji našeg okruga najzastupljenija rasa muznih krava je simentalska rasa,koja je nešto između mlečne i tovne rase goveda.Predlog struke je zamena rase i izbor čisto mlečne rase muznih krava kao što je holštajn-frizijska rasa sa varijacima crno-beli ili crveno beli tip.
–Svakodnevna primena zoohigijenskih mera,kao što je higijena štale,krava,muzača i opreme za mužu uz poštovanje mera dobre higijenske prakse sa poštovanjem određenih pravila koja na kraju dovode do poboljšanja i kvantiteta i kvaliteta mleka.
Robert Širtov DVM sci
Savetodavac u PSSS“Vranje“