Preporučeno testiranje mesa na trihinelu

Preporučeno testiranje mesa na trihinelu

12:40
48
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
Photo by -Blic

Vreme je jeseno-zimskog svinjokolja pa iz Poljoprivredno stručne službe iz Vranja apeluju na građane da odmah nakon klanja meso odnesu u ovlašćenu veterinarsku stanicu kako bi se izvršilo testiranje na prisustvo trihinele.

Srđan Zafirović, savetodavac za stočarstvo ističe da meso za analizu treba uzeti odmah nakon vađenja utrobe svinje i to na dijafragmi na dva do tri mesta veličine jedne šibice iz razloga što se trihinela najbolje uočava u te meke mišiće. Uzrok se takođe može uzeti i od međurebarnih i od mišića vrata.

Trihinela nije vidljiva golim okom, a čovek se njome najčešće zarazi konzumirajući nedovoljno kuvano ili pečeno mesa, a najčešće jedući nepropisno sušeno meso.

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs