Jagnjenje ovaca je najvažniji deo ovčarske proizvodnje. I ako se ovce lako jagnje, gubici pri jagnjenju su i do 20%. Od same organizacije i pripreme značajno zavisi uspeh zimskog jagnjenja. Organizacija se ogleda u pripremi ovčarnika, opreme, hrane i pripremi ovaca za jagnjenja. Kada govorimo o pripremi ovaca pažnju trebamo obratiti na ishrani bremenitih ovaca. U drugoj polovini bremenitosti plod naglo raste, tako da se povećavaju potrebe za hranom od 20-100% (u zavisnosti od broja jagnjadi), dnevna potreba za Ca je 5 gr a za P je 3 gr., uz obaveznu upotrebu koncetrovanih smeša.
Ne postoji jedan idealni obrok za sve farme. Zato se na svakoj farmi pravi obrok u zavisnosti od raspoložive hrane, vodeći računa da hrana nije promrzla i pokvarena. U koliko su na ispustu izbegavati napasivanje na poledici, mrazu,hladnoj i slanoj rosi. Ovce sa grubom i polugrubom vunom dobro podnose pljuskove, dok ovce sa finom vunom su manje otporne. Ovce koje u periodu hladnog vremena pokisnu, sopstvenom toplotom ne mogu zagrejati telo i osušiti runo. Pa zbog toga im treba obezbediti zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova. Ovcama koje nisu na ispustu kabasta hrana se daje pre a koncetrat posle pojenja, zimi je potrebno minimum 3 hranjenja. Nekoliko dana pre jagnjenja šišamo i čistimo ovce u zadnjoj regiji oko stidnice.
Previše niske temperature loše utiču na sam tok jagnjenja i razvoj podmlatka. Kako se kod nas ovce jagnje tokom zimskog perioda, potrebno je pripremiti topli ovčarnik. Na dve nedelje pre početka jagnjenja čistimo ovčarnik, vršimo dezinfekciju negašenim krečom, krečimo zidove, unosimo suvu čistu prostirku. Obezbeđujemo normalni protok vazduha (0.15-0.3m/sek.) bez promaje, jer nepovoljno deluje na jagnjad i ovce. Minimalna temteratura vazduha u porodilištu je 10 0C. Objekti za gajenje ovaca sa jagnjadima su uglavno grupni, moraju biti prostrani (površine poda za ovce sa jednim jagnjetom je minimum 1.5m2 i 1.75m2 za ovce sa 2 jagnjeta) svetli, suvi, čisti sa dosta svežeg vazduha i da imaju duboku prostirku. Deo ovčarnika gde se jagnje ovce ne sme da bude tesan kako bi se ovcama omogučilo slobodno kretanje za vreme jagnjenja, uglavnom su grupni za 2-3 ovce. Ukoliko postoji mogućnost poželjna su pojedinačna porodilišta dimenzije 1.52 X 1.5m2 za ovce koje ne prihvataju svoju jagnjad. Nakon pripreme objekta vršimo čišćenje i dezinfekciju opreme koju koristimo u porodilištu i odgajivalištu – izveštavaju iz PSSS-a Vranje.