Bezbedna primena pesticida

Bezbedna primena pesticida

12:02
580
0
Vladičin Han Vesti
PODELI

Intenzivna poljoprivredna proizvodnja se ne može zamisliti bez primene pesticida, koja često zbog neadekvatne primene ima štetne posledice po zdravlje ljudi, bezbednost poljoprivrednih proizvoda i životnu sredinu. Kao što je poznato pesticidi su jedinjenja hemijskog ili biološkog porekla namenjeni suzbijanju štetnih organizama i oni su nužnost u procesu proizvodnje gajenih biljaka.

Primena preparata za zaštitu bilja je složen problem, jer se u principu svi peticidi manje više toksični i zahtevaju ozbiljnost pri korišćenju. Dok se intenzivnije ne krene sa primenom integralnog suzbijanja štetnih organizama i uvođenja prakse organske proizvodnje, primeni pesticida se mora dati veći značaj kroz edukaciju poljoprivrednih proizvođača radi pravilne primene pesticida, kako bi se proizvela zdravstveno bezbedna hrana bez ostataka pesticida koja u suprotnom ima štetne posledice po zdravlje ljudi, kao i približavanje proizvodnje standardima Evropske unije.

Imajući u vidu da je problematika vezana za primenu pesticida kompleksna, sa razlogom kod poljoprivrednih proizvođača postoji potreba za informisanjem, kako bi njihova proizvodnja bila ekonomski isplativa, što podrazumeva postizanje visokih prinosa i kvaliteta proizvoda uz, istovremeno, proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane sa što racionalnijom i znalačkom upotrebom pesticida. Poljoprivredni proizvođači treba da znaju da da se pesticidi koriste samo u slučajevima kada je to neophodno i kada ne postoji alternativa njihovoj primeni. Suština problema je u sagledavanju potencijalnih opasnosti i preduzimanju preventivnih mera čija je svrha da primenu pesticida učine bezbednim, jer samo racionalna primena pesticida može obezbediti sadašnje i buduće kriterijume u pogledu proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane i zaštite životne sredine.

Bezbedna primena pesticida. Neadekvatan način primene pesticida, pogrešan izbor i korišćenje neispravnog preparata, predoziranje uz nepoviljne klimatske uslove i usled različite osetljivosti biljaka može imati negativan uticaj kako na biljkama tako i na rukovaoca pesticidima. Osoba koja vrši primenu pesticida, ima obavezu da pesticide koriste u skladu sa uputstvima proizvođača kako bi smanjila štetne rizike.

 

Takođe, korisnik pesticida treba da pravilno postupa sa ambalažom od pesticida kako bi smanjili štetno delovanje na životnu sredinu. Prazna ambalaža od pesticida spada u grupu opasnih otpadai zahteva poseban postupak od skladištenja do bezbednog uništavanja.

Za bezbednu primenu pesticida vezano je nekoliko pojmova koje je nužno poznavati i o kojima se govori u priloženim uputstvima uz preparate. Ti pojmovi su:

  • Fitotoksičnost -su promene (često oštećenja) na biljkama ili delovima biljkama usled neadekvatne primene pesticida.
  • Kompatibilnost – mogućnost mešanja dva ili više pesticida ili pesticida i folijarnog đubriva.
  • Karenca – je vremenski period koji mora da protekne od poslednje pimene pesticida do berbe proizvoda.
  • Perzistentnost – postojanost ili dužina delovanja pesticida.
  • rezistentnost – pojava da posle višegodišnje primene nekog pesticida štetni organizam postaje otporan.
  • MDK – maksimalna količina pesticida koja se moţe naći u proizvodima nakon isteka karence.
  •                                                             PSSS Vranje, savetodavac za zaštitu bilja

Master Mica Stajić,dipl.inž.zaštite bilja

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs