Uticaj suše i visokih temperature na usev kukuruza

Uticaj suše i visokih temperature na usev kukuruza

14:25
130
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
Photo by: agroklub.rs

Nedostatak vlage i ekstremno visoke temperature su ove godine uticale da rod kukuruza bude značajno manji u odnosu na prošlu godinu.

Potrebe biljaka za vodom u različitim periodima njihovog razvića su različite. Dosad su dobijeni mnogobrojni podaci koji govore da kod svake biljne vrste u toku vegetacije postoje periodi kada je ona naročito osetljiva preme nedostatku vode, što se na kraju vidno odražava i na visinu prinosa. Kritičan period za kukuruz u odnosu na potrebe za vodom je od početka cvetanja pa sve do mlečne zrelosti.

Kukuruz tokom vegetacionog perioda obrazuje veliku količinu biomase tako da za svoj razvoj usvaja iz zemljišta velike količine vode. Dinamika potrošnje vode pokazuje da su potrebe biljke u početnim fazama rastenja male. Sa druge strane, češće i obilnije padavine u početku vegetacionog perioda nisu ni poželjne jer onemogućavaju pravilan razvoj korenovog sistema, a utiču i na pojavu gljivičnih oboljenja.

Sa porastom biljaka potrebe za vodom rastu dostižući maksimalne vrednosti u periodu razvoja generativnih organa. Kukuruz izuzetno dobro ekonomiše vodom koju usvoji korenovim sistemom na šta ukazuje i činjenica da je njegov transpiracioni koeficijent znatno ispod vrednosti 400, pa kukuruz možemo svrstati u skupinu biljaka koje vrlo racionalno troše vodu.

Ukupne potrebe kukuruza za vodom mogu pomiriti količine od 300 do 555 mm padavina za vegetacioni period. Za naše klimatsko područje, a pri prosečnim temperaturama vazduha njihove brojčane vrednosti po mesecima su sledeće: aprila – 50mm, maj – 75mm, jun – 90mm, jul – 100mm, avgust – 95mm i septembar – 80mm vodenog taloga.

Zahvaljujući dubokom i snažnom korenovom sistemu biljke dobro koriste vodu koja se u dubljim slojevima zemljišta nalazi kao akumulisana zimska vlaga tako da povremeni kraći sušni periodi ne utiču značajno na smanjenje ukupnog prinosa. Međutim, duži sušni periodi su nepoželjni jer, zavisno od uzrasta biljaka, uslovljavaju manje ili veće opadanje prinosa, pa i sušenje biljaka, što smo na velikom delu površina ove godine i imali slučaj.

Pored ovoga, iako kukuruz kao termofilna biljka dobro podnosi visoke temperature (iznad 35 ˚C), ove godine su kukuruz u fazama cvetanja, oplodnje i zametanja zrna pratile veoma visoke temperature uz nisku relativnu vlažnost vazduha, što je rezltiralo da polen izgubi sposobnost oplođavanja.

Dakle ove godine, zbog ekstremno visokih temperature, malo vlage i loše raspoređenjih padavina došlo je do slabog oprašivanja kukuruza, što je rezultiralo smanjenim prinosom.

Proizvođači koji su u proizvodnju kukuruza primenili pune agrotehničke mere i napravili pravi izbor hibrida ove godine će ostvariti pun prinos.

S obzirom na prosek i raspored padivina tokom ove vegetacione sezone i negetivan trend koji se predviđa, u uslovima savremene ratarske proizvodnje pored ostalih agrotehničkih mera, jedino se navodnjavanjem biljaka može realizovati genetički potencijal rodnosti.

Marija Janjić

Savetodavac ratarstvo i povrtarstvo

PSSS Vranje

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs