Uticaj padavina u ratarstvu i povrtarstvu
Padavine tokom vikenda ne dozvoljavaju da se vršidba pšenice, započeta pre desak dana nastavi, te ratari zabrinuto gledaju u nebo strepeći od daljih padavina – ističe Nada Lazović Đoković, savetnik za ratarstvo i povrtarstvo.
Obilne kiše ozbiljno su smanjile kvalitet pšenice koje na njivama još čekaju žetvu u Pčinjskom okrugu. Vlaga pokreće silne fiziološke procese u hladnom zrnu jer je vlaga sa 15 i 16 procenata povećana na 20 procenata. Tako vlaga u zrnu izaziva sve intenzivnije disanje klice jer je fiziološki aktivna te tako troši rezervne materije iz semena. Situacija je ozbiljna jer je hektolitarska masa opala za nekih 20 procenata u odnosu na početno stanje. Poljoprivredni proizvodjači koji su pre ove kiše izvršili žetvu pšenice imaju prinos dobrog kvaliteta, a oni koji to nisu učinili imaće dosta lošiji kvalitet pšenice. Pšenica koja je počela da klija nije u funkciji, imamo veliko poleganje.
Što se tiče ječma, žetva je završena, prinos je dobar i kreće se od 3 do 4 kg po hektru. Ratari koji su obavili žetvu pre ovih kiša treblo bi da su smestili svoj rod u ambare čekajući cenu koja će tek biti formirana.
Cena pšenice i ječma zavisi od prinosa roda kao i potrebe za hlebnim žitom.
Što se tiče okopavina, kukuruz je u odličnom stanju, u fazi je merličenja i svilenja. Za razliku od od žita, kukuruz je u odličnom stanju.
Kada je u pitanju povrtarstvo, paradajz je u fazi od formiranja plodova. „Vizuelnim pregledom useva u našoj službi registrovana je velika prisutnost simptoma plemenjače i crne pegavosti na listu paradajza. Ovo vreme je pogodovalo širenju ovih patogena te je obavezna primena proizvodnih fungicida“ – kaže Nada.
Paprika je u fazi formiranja ploda. Vizuelnim pregledima useva u PSSS-u registrovano je prisustvo jaja pamukove sovice te se proizvodjačima preporučuje pregled useva, pogotovu onima na kojima su formirani plodovi.
Pre najavljenih padavina neophodno je sprovesti mere zaštite primenom nekog od preparata na bazi bakra kako bi se zaustavilo širenje bolesti.
Povrtarske kulture i okopavine su u dobrom stanju, dok će prinos žita biti dosta nizak, a o kvalitetu ne smemo ni da govorimo.