Nedostatak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza
Kalcijum je veoma bitan element i ima važnu ulogu u životnim procesima biljaka. On utiče na stabilnost ćelijskih membrana i daje strukturnu čvrstoću plodova i same biljke.
Nedovoljna količina kalcijuma (Ca) ili nemogućnost usvajanja kalcijuma od strane biljke je česta pojava kod ovih useva i može izazvati pojavu anomalija na plodovima. Nedostatak kalcijuma (Ca) u zemljištu tokom vegetacije, u procesu sazrevanja plodova paradajza i paprike, dovodi do lokalnog propadanja plodova. Ova anomalija plodova paradajza i paprike se naziva BER (blossom-end rot) i predstavlja nekrozu tkiva ploda. Javlja se na mestu gde se nalazio cvet i u početnoj fazi izgleda kao vodom ispunjena braon tačka, dok se kasnije ova površina širi i postepeno truli.
Međutim, zemljište je najčešće snabdeveno dovoljnim količinama kalcijuma, ili se tokom prihranjivanja dozira dovoljna količina ovog elementa. Ipak i u ovim okolnostima može doći do pojave nedostataka Ca u billjkama. Do ove pojave dolazi usled antagonizma jona, odnosno prisustva veće količine kalijuma, magnezijuma ili amonijum jona. Takođe, temperatura u plasteniku iznad 28 C˚ i relativna vlažnost vazduha niža od 65% pogoduju pojavi BER-a na plodovima paradajza.
Obzirom da se kalcijum veoma sporo kreće kroz biljku, preporuka je da se primjenjuje folijarno po obrazovanju plodova u intervalu od 7-10 dana.
Kako bi se izbegao problem nedostatka kalcijuma i kako bi se postigao visok i stabilan prinos useva paprike i pardajza od velike je važnosti izbalanisarana ishrana. Veliki nedostatak kalcijuma na paprici može se sprečiti i ravnomernim zalivanjem i redovnim dodavanjem ovog elementa.
Marija Janjić
Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo
PSSS Vranje