Kravlje mleko i ukupan broj somatskih ćelija i mikroorganizama po ml

Kravlje mleko i ukupan broj somatskih ćelija i mikroorganizama po ml

11:00
312
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
Photo by - Agrosmart

Ako u mleku ima više somatskih ćelija, to je siguran znak da je prisutna upala vimena – mastitis. Više od 98% somatskih ćelija u mleku nastaje od belih krvnih ćelija koje su ušle u mleko kao posledica ulaska bakterija u vime krave. Krajnji rezultat te pojave je mastitis, odnosno infekcija mlečne žlezde koja uzrokuje upalu vimena i zagađuje mleko. U zbirnom uzorku mleka uzetog s nekog sabirališta u kojem je nađeno 500.000 do 1.000.000 somatskih ćelija znak je da je mastitis raširen kod oko 30% krava.

Broj somatskih ćelija po osnovu Pravilnika o kvalitetu sirovog mleka  je 400.000 za sve tri klase mleka. Broj mikroorganizama za 1 klasu je do 100.000, za drugu klasu je od 100.000 – 400.000 i  za treću klasu je preko 400.000.

Mikroorganizmi u mleko dospevaju iz sledećih izvora:

-Okolni vazduh

-Nečiste ruke

-Nečisto vime

-Mlekovod vimena – oprema za mužu i hlađenje mleka (najveće zagađenje mleka je upravo od opreme)

-Obolele četvrti

Mikroorganizmi u mleku su: bakterije kojih ima zaista mnogo a njihova vrsta i broj zavise od izvora infekcije, zatim kvasci i plesni. Neke bakterije utiču na loš kvalitet mleka jer mu menjaju osobine: kiselost -Streptococcus i Lactobacillus vrste, sluzavost- Micrococcus itd.

Rezultati više ispitivanja u našoj zemlji pokazuju da je visok broj mikroorganizama u mleku posledica:

-neodgovarajućeg držanja i smeštaj životinja

-nepravilna ručne ili mašinske muže(najveća zagađenja mleka dešavaju se upravo usled neadekvatnog držanja opreme za mužu i hlađenja mleka)

-nepravilnog postupka manipulacije s mlekom posle muže

-grešaka u ishrani,

-nepravilnog zasušenje krava,

Treba znati da u mleko dospeva veliki broj mikroorganizama, od kojih neki nemaju značaja za zdravlje potrošača, ali dovode lako do pada kvaliteta mleka. Zagađivanje mleka mikroorganizmima nastaje primarno iz mlečne žlezde i sekundarno iz ambijenta gde se muža izvodi, sa pribora za mužu i od muzača. Mleko u cisterni vimena je po pravilu sterilno. Primarna kontaminacija mleka iz mlečne žlezde nastaje pri prolasku mleka kroz izvodni mlečni kanal a čine je mikrokoke, korinebakterije i streptokoke. Po napuštanju mlečne žlezde, mleko dolazi u kontakt sa spoljašnjom sredinom odakle može da nastane zagađenje (kontaminacija) mleka. Veličina ove kontaminacije mleka zavisi od načina i uslova muže, kao i higijenske ispravnosti pribora i posuda za mužu.

Prema odredbi novog Pravilnika o kvalitetu sirovog mleka(još nije na snazi), ubuduće otkupljivači ovu sirovinu stočarima neće isplaćivati po procentu mlečne masti, kao što je to do sada bilo, već će se vrednovati broj prisutnih somatskih ćelija i mikroorganizama u mleku

I na kraju: broj somatskih ćelija ukazuje na bolest – zdravlje vimena, a ukupan broj mikroorganizama po ml ukazuje na higijenu muže, tj. zagađenje od muže do kante.

Robert Širtov DVM sci

Savetodavac za stočarstvo PSSS Vranje

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs