Kako tretirati voćnjake u narednom periodu

Kako tretirati voćnjake u narednom periodu

08:45
294
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
photo by agro klub

Poljoprivredni proizvođači koji se bave voćarstvom u narednom periodu treba da sprovedu određene tretmane nad svojim voćnjacima ističe Dejan Mujakić iz PSSS Vranje

Jabuka

Na teritoriji Pčinjskog regiona, jabuke se u zavisnosti od sortimenta nalaze u različitim fazama cvetanja, od faze većina cvetova sa formiranim kruničnim laticama koje formiraju cvetnu ložu do prvi cvetovi su otvoreni (BBCH 59-60).

Prisustvo infektivnog potencijala u zasadima, osetljiva faza razvoja i najavljene padavine za početak naredne nedelje predstavljaju rizik za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave  pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

Proizvođačima se preporučuje fungicidni tretman pre najavljenih padavina nekim od preparata:

Dithane M 45,Mankogal 80, Caiman  (a.m. mankozeb) u količini 2 – 2,5 kg/ha.

U cilju suzbijanja prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), kod osetljivih sorti, proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi sumpora:

Kumulus DF, Kossan WG, Webesan, Kolosul u količini 3 do 5 kg/ha.

Višnja

Na teritoriji Pčinjskog regiona zasadi višanje i trešnje se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze od faze pojedinačni cvetni pupoljci još uvek zatvoreni, zelene ljuspice neznatno otvorene do većina cvetova sa krunicama, koje formiraju beli balon (BBCH 55-57). Očekuje se ulazak višnje i trešnje u fazu cvetanja.

Najavljene padavine u narednom periodu i ulazak  višnje i trešnje u osetljivu fazu cvetanja, mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju gljivom prouzrokovačem sušenja cvetova i grančica kotičavog voća (Monilia laxa). Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje fungicidni tretman, u fazama cvetanja i pred najavljene padavine,  nekim od preparata:

Signum (a.m boskalid, piraklostrobin) … 0,562-0,75 kg/ha

Ciprodex (a.m ciprodinil) … 0,05%

Tokom primene pesticida treba se obavezno pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve potrebne mere radi zaštite pčela i drugih oprašivača.

Kruška

Na teritoriji Pčinjskog regiona krušaka se, u zavisnosti od sortimenta, nalaze u različitim fazama cvetanja, od faze većina cvetova sa formiranim kruničnim laticama koje formiraju cvetnu ložu do prvi cvetovi su otvoreni (BBCH 59-60).

Zasadi krušaka se nalaze u osetljivoj fazi razvoja i najavljene padavine za početak naredne nedelje mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od gljive prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).

U cilju zaštite kruške od ovog patogena, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena fungicida na bazi aktivne materije mankozeb (Mankogal 80, Dithane M 45, Bevesan 45 M) u količini 2,5 kg/ha.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

Šljiva

Na teritoriji Pčinjskog regiona zasadi šljive se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazi od pojedinačni cvetni pupoljci još uvek zatvoreni, zelene ljuspice neznatno otvorene do većina cvetova sa krunicama, koje formiraju beli balon (BBCH 55-57). U narednaih nekoliko dana se očekuje ulazak šljiva u faze cvetanja.

U fazama cvetanja, šljiva je osetljiva na infekciju prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilia laxa). Najavljene padavine u vreme cvetanja mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju ovim patogenom.

Proizvođačima se preporučuje da u fazama cvetanja šljive, pred padavine koje su najavljene za početak sledeće nedelje, sprovedu hemijske mere zaštite nekim od registrovanih fungicida:

Ciprodex (a.m.ciprodinil) u koncentraciji 0,05%,

Octave (a.m.prohloraz) u koncentraciji 0,04%.

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba preduzeti sve mere zaštite polinatora.

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs