Bolesti povrća u plasteničkoj proizvodnji

Bolesti povrća u plasteničkoj proizvodnji

10:21
788
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
photo Ilustracija: Bolesti paradajza,

Veći broj povrtarskih biljaka proizvodi se setvom semena pri čemu se dobija rasad. Da bi povrtarska proizvodnja bila uspešna potrebno je proizvesti zdrav rasad. Uslov je zaštita od parazita koji prouzrokuju poleganjei propadanje rasada a prenose se semenom.Paraziti koji se prenose semenom su Phytophtora infenstansplamenjača paradajza,Diaporthe vexans-mrka trulež i pegavost plavog patlidžana, Fulvia fulvaplesnivost lista paradajza, Sclerotinia sclerotiurumbela trulež bijlaka, Fusarium solani-fuzariozna trulež paprike,Colletotrichum capsiciantraknoza paprike, Clavibacter michiganensis spp.michiganensisbakteriozni rak uvelosti paradajza,Pseudomonas syringe pv.tomato-crna pegavost lišća i krastavost plodova paradajza.

Suzbijanje parazita koji se prenose semenom najuspešnije se ostvaruje kombinovanjem različitih mera kao što su: setva zdravog ne zaraženog semena, setva otpornih sorti, uništavanje obolelih biljih ostataka i samoniklih biljaka,primena plodoreda i dezinfekcija semena vodom i odgovarajućim hemijskim preparatima.

  1. Tretiranje (zaprašivanje ili potapanje) semena fungicidima na bazi Tirama, Kaptana, Metalaksila i dr. Zaprašivanje semena je prilično jednostavan postupak. Seme se zapraši da bi se kasnije preručilo u drugu posudu u koju ostaje suvišak preparata.Potapanje semena može da se vrši u fungicidima na bazi aktivne materije propamokarb-hidrohlorida.seme se potapa.
  2. Potapanjem u rastvore i to: -Za sprečavanje bakterioznih oboljenja – seme paprike držati u rastvoru veterinarskog streptomicina 0,1%  držati seme 24 časa i nakon toga ga isprati pod mlazom vode 10 min. , prosušiti i sejati.
  3. Dezinfekcija semena se vrši i u rastvoru varakine (200ml varakine u 800 ml.vode) u trajanju od 0,5 časova uz stalno mešanje. Nakon toga dobro isprati seme prosušiti i sejati.
  4. Dezinfekcija semena se vrši i u vodi na t° od 50°C u vremenskom intervalu 30-40 minuta.
  5.  Za sprečavanje pojave verticilijuma ili zelenog uvenuća, seme se potopi u 2% akustičnu sodu  i tako se drži cele noći (12 časova) nakon toga se ispere pod mlazom hladne vode 10-15 min., prosuši i seje.

Bolesti koje se održavaju u zemljištu i njihovo suzbijanje

Veliki broj gljivičnih i bakterijskih bolesti se održava, u zemljištu i na biljnim ostacima, micelijom (Phytophtora capsiciplamenjača paprike,Tanatephorus cucumerispropadanje ponika i trulež biljaka,Verticillium-albo atrumverticiliozno(zeleno) uvenuće biljaka,Fusarium oxysporum f.sp.lycopersicifuzariozno uvenuće paradajza,Fulvia fulvaplesnivost lista paradajza,Fusarium solanifuzariozna trulež paprike, Ralstonia solanacearumbakteriozno uvenuće biljaka) i u toku vegetacije,posebno u zatvorenom prostoru, nanose ogromne štete velikom broju povrtarskih biljaka. Veliki problem nastaje u plasteničkoj proizvodnji sobzirom da se ove parazitne bolesti održavaju više godina (5-7) u zemljištu, na biljnim ostacima.      

Suzbijanje ovih parazita vrši se primenom plodoreda,uništavanjem zaraženih biljnih ostataka-iznošenje iz plastenika i spaljivanje,gajenjem otpornih sorti,setvom zdravog semena, dezinfekcijom opreme, pH zemljišta podešen na 6,5-7, dezinfekcija zemljišta vodenom parom i fungicidima potrebno je da se preparat izmeša sa zemljom do dubine od 8-10 sm.

Jedan od najboljih fumiganata su Basamid granule, preparat se primenjuje 45 dana pre  rasađivanja povrća. Primenjuje se 60g/m2 preparata. Da bi desjstvo preparata bilo uspešno pre nego što se preparat nanese uniformno na površinu ručno ili mašinski ona mora biti pripremljena (2- 3 nedelje pre primene preparata) kao za setvu povrća. Primena prepat se vrši na temperaturi 8-20°C i vlažnost supstrata 60% vodnog kapaciteta (1-2 nedelje pre primene). Nakon nanošenja preparat se inkorporira na dubini od 10-15 cm. Tretirano zemljište se prekrije folijom (ekspozicija 7 dana) nakon ekspozicije ukloniti plastičnu foliju i obraditi zemljište na dubini na kojoj je vršena inkorporacija.

Aeracija (provetravanje) zemljišta traje 3-10 dana u zavisnosti od temperature zemljišta.Nakon toga se radi biotest klijavosti i koristi se salata (niče za 3 dana).

Najuspešnije suzbijanje se postiže kombinovanjem svih navedenih mera.

PSSS Vranje

Master Mica Stajić, dipl.inž.zaštite bilja

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs