Slabo interesovanje mladih za stručnu praksu

Slabo interesovanje mladih za stručnu praksu

09:22
100
0
VladicinHanVesti
PODELI
photo by politika.rs; Unija poslodavaca Srbije

Unija poslodavaca Srbije je u okviru projekta „Praksa moja šansa“, ponudila stručnu praksu za mlade u celoj Srbiji, ali je odaziv izuzetno slab. Problem je, kažu u uniji, što se mladi odlučuju da sede kod kuće i čekaju džeparac, pre nego da rade za manje plate.
Na osnovu razgovora koje smo mi iz redakcije obavili sa nekim mladim hančanima koji su bez posla, veliki broj njih je spreman da zagrize i radi čak i ono zašta se nisu školovali ali je veliki broj, posebno pripadnica ženskog pola, koje su nam rekle da će pre sedeti kući, nego raditi za „nikakve pare“, kako se popularno formuliše plata koju je moguće zaraditi u lokalnim trgovinama i buticima.
Veliki problem je i nedostatak bilo kakvog praktičnog znanja, veština ili stručne prakse. Mladi ovde i dalje imaju velika i nerealna očekivanja, dobrim poslom smatraju isključivo posao u državnoj službi ali je problematično, kažu upućeni, što ih i roditelji podstiču na ovakvo kreiranje stava prema poslu i radu-uopšte.
Unija poslodavaca poručuje – „zanat je zlato. Teorija je u knjigama, ali se trudite da steknete što više praktičnog znanja.“

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs