Zašto organska poljoprivredna proizvodnja?
Organska poljoprivreda je proizvodnja poljoprivrednih proizvoda bez sintetičkih materija, koja se zasniva na ekološkim principima, a gde se u prvi plan stavlja zdravlje ljudi, svih ostalih živih bića i celokupne životne sredine. Kod organskih proizvoda, ono što je naročito važno jeste:
– višestruko smanjen sadržaj ostataka zagađivača – pesticida i teških metala u odnosu na konvencionalne proizvode;
– znatno smanjen sadržaj potencijalnih kancerogenih nitrata;
– zabranjena je upotreba aditiva kao pojačivača ukusa – natrijum glutaminati i dr.
– ne sadrže konzervanse, emulgatore, veštačke boje i arome, antibiotike, hormone, lekove;
– upotreba GMO je zabranjena.
Kako biti siguran da je proizvod koji kupujemo zaista organski? Nacionalni znak garantuje da je prozvod prošao kroz proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa propisima kojima je uređena organska poljoprivredna proizvodnja. Proces kontrole i sertifikacije sprovode kontrolne sertifikovane organizacije koje su ovlašćene od strane Ministarstva poljoprivrede, a za te namene postoje i podsticaji za poljoprivredne proizvođače koji žele da krenu u organsku poljoprivredu.
Period konverzije, prelaska iz konvencionalne u organsku proizvodnju obično traje 2-3 godine, ali postoji i mogućnost skračivanja na godinu dana, a tu pomoć mogu da pruže savetodavci iz Poljoprivrednih i savetodavnih službi Srbije za šta su i edukovani – ističe Robert Širtov, savetodavac za stočarstvo.
Za sve informacije oko prelaska u organsku poljoprivrednu proizvodnju obratite se PSSS “Vranje“ na broj telefona 017/422-197.