Vreme je da vašu malinu pripremite za narednu godinu

Vreme je da vašu malinu pripremite za narednu godinu

13:36
730
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
photo by Voćarski savetnik

Da bi u narednoj vegetacionoj godini imali što manje problema u malinjacima, što  kvalitetniji rod i zdraviji zasad, neophodno je da preduzmete mere u uklanjanju i sprečavanju pojave ovih parazitnih bolesti i štetočina. Kod ovih štetnih agenasa preventiva je najbolji lek i zbog toga je predlažemo ovom prilikom i u ovo vreme.

Trulež korena maline – Phytophtora fragariae var.rubi

Trulež korena maline – prouzrokovač ovog oboljenja maline je patogen Phytophthora fragariae var. rubi. Bolest se pojavljuje na vlažnim,slabo propustljivim zemljištima. Zaraza se može ostvariti:zaraženim sadnim materijalom, kontaminiranim zemljištem, tekućom vodom kada se zaraza prenosi sa viših na niže terene, korišćenjem vode za zalivanje gde je prisutan inokulum patogena. Ako je zemljište kontaminirano patogen se u zemljištu održava 6-8 godina iako se malina ne gaji. Prvi simptomi se najpre uočavaju na nižim delovima parcela zbog zasićenosti zemljišta vlagom. Najčešće dolazi do sušenja nekoliko biljaka u grupi. Bolest prouzrokuje sušenje jednogodišnjih (mladi izdanci) i dvogodišnjih (rodnih) letorasta. Na mladim izdancima se javljaju ulegnute vodenaste pege, kasnije dolazi najpre do žutila a zatim i do sušenja biljaka. Na zaraženim rodnim izdancima bočne grane sa listovima žute, venu i suše se duž glavnog nerva i između bočnih nerava. Prilikom jačih zaraza rodni lastari se suše pre dozrevanja plodova a često i tokom berbe. Kada se sastruže kora sa zaraženog korena i korenovog vrata uočavaju se delovi crvenkasto mrke boje, a između obolelog i zdravog tkiva javlja se jasna linija razdvajanja što može biti pouzdan dijagnostički znak prisustva truleži korena maline. Za suzbijanja korena maline preporučuju se sledeće mere:zdrav sadni materijal, malinjake podizati na dreniranim i ocednim zemljištima,korišćenje bankova prilikom sadnje ( 30-40cm) koji omogućavaju razvoj korena u zemlji koja je bolje drenirana od ostalog dela zasada, korišćenja zemljišta koje je optimalno za razvoj maline ph (6-6,5), unošenje NPK i organiskih đubriva na osnovu agrohemijskih analiza zemljišta, za podizanje malinjaka koristiti sorte koje pokazuju veći stepen otpornosi (najzastupljenija sorta Willamette je vrlo osetljiva, sorta Meeker pokazuje izvesni stepen rezistentnosti), primena fungicida na bazi a.m. metalaksila i fosetil-aluminijuma koji mogu dati zadovoljavajuće rezultate kod manje osetljivih sorti i u uslovima manje povoljnim za razvoj bolesti.

Prateći ovu karantinsku bolest nekoliko godina unazad, vizuelno i uzozrkovanje sumnjivih izdanaka. Na Teritoriju Pčinjskog okruga nije konstatovana pjava i prisustvo u uzorcima ove bolesti.

Zaštita maline nakon berbe

Malinu napada veliki broj štetnih organizama, zato je potrebno preduzeti mere koje nakon berbe koje sprečavaju pojavu oveih štetnih organizama u cilju obezbeđenja zdravog i kvalitetnog roda u narednoj godini i omogućavanju lastarima da sazru do kraja vegetacije. Nakon završene berbe,koja  se privodi kraju na teritoriji Pčinjskog okruga, u zasadima maline potrebno je odmah početi sa preventivnim merama zaštite protiv štetnih organizama ( didimela,rđa maline, prstenar muva galica, grinja i dr). Nakon berbe treba odmah ukloniti stare izdanke i sumnjive nove, ako se je u toku vigetacije nailazilo na peisustvo prstenara i muve galice takve izdanke treba spaliti.

Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti može se primeniti fingicid na bazi a.m.azoksistrobina odmah nakon berbe i uklanjanje starih izdanaka uz dodatak jednog od folijarnih đubriva. Nakon pregleda malinjaka (prisustvo grinja i b,vaši) i konsultacije sa stručnjacima donosimo odluku o primeni insekticida. Za tretiranje nakon 10-15 dana neophodno je da se konsultujemo sa stručnom službom da li će biti isto i da li za njim postoji potreba.

Nakon toga do kraja vegetacije malinjak preventivno tretiramo preparatima na bazi bakra.

Neophodna mera u malinjaku nakon berbe je i uništavanje korova,što predstavlja redovnu meru u proizvodnji maline. Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti posle berbe  ne uklone oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima  u hrani i vodi koja je njpotrebnija malinjaku u julu i avgustu i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih. Mehaničke mere podrazumevaju primenu razlićitih agrotehničkih mera: plevljenje i okopavanje  u redu, plitko oranje,drljanje, košenje i freziranje između redva (po potrebi). Hemijske mere podtazumevaju primenu herbicida.Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacije sa stručnjacima.

Ako ove mere zaštite u malinjacima nisu dosad odrađene vreme je da to uradite.

PSSS Vranje, Savetodavac

Mica Stajić, dipl.inž.zaštite bilja

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs