Sprovođenje dobre higijenske prakse u proizvodnji i berbi maline

Sprovođenje dobre higijenske prakse u proizvodnji i berbi maline

10:32
38
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
Photo by: danas.rs

Kao što je već poznato plodovi maline ne sazrevaju jednovremeno. Zato se berba obavlja u više navrata i traje tri do četri nedelje. Postepeno sazrevanje plodova poskupljuje berbu ali se time omogućava snabdevanje tržišta svežom malinom.

Početak berbe maline zavisi od sorte, meteoroloških prilika i primenjene agrotehnike. U našim uslovima malina počinje da sazreva sredinom juna a berba se završava sredinom jula dok na na većim nadmorskim visinamaberba traje do  kraja jula meseca. Ono što je veoma bitno kada je berba maline u pitanju jeste primena dobre higijenske prakse kako u proizvodnji maline tako i prilikom berbe. Dobra higijenska praksa podrazumeva:

Izbor parcele/lokaliteta – Prilikom izbora parcele veoma je bitno da se zasadi ne podižu na parcelama koje su u blizini objekata za gajenje životinja, gde se skladišti stajnjak, odlaže otpad i u blizini otpadnih voda.

Voda za navodnjavanje – Kada je reč o vodi za navodnjavanje znamo da je kvalitet vode promenljiv i u najvećoj je zavisnosti od izvorišta vode. Veoma je bitno da izvor vode ne bude u blizini izlivanja otpadnih voda ili bilo kog drugog zagađivača, što znači za zalivanje je potrebno koristiti vodu kvaliteta za piće.

Upotreba stajnjaka – Što se tiče stajnjaka koji se koristi za đubrenje neophodno je da bude zgoreo, da se unosi u period mirovanja vegetacije (novembar-februar), da se stajnjak rastura i odmah unosi obradom u zemljište. Mikroorganizmi, bakterije, gljivice i virusi pored koristi koju predstavljaju za zemljište mogu biti izvor kontaminacije ubranih plodova ako stajnjak nije unet u zemljište.

Rezidba posle berbe – Uklanjanjem dvogodišnjih i proređivanjem novih izdanaka smanjuje se izvor zaraze najopasnijim bolestima i štetočinama maline koje se prenose na mlade izdanke.

Higijena berača /osoblja –  Neposredno pre početka berbe i svaki put posle pauze berači maline obavezno moraju prati ruke. Ruke prati čistom vodom i sapunom i brisati ih papirnim ubrusom uvek pre početka rada, svaki put posle pauze, odmah nakon upotrebe toaleta posle rukovanja sa bilo kojim zaraženim materijalom. Ako berači nose rukavice pre korišćenja rukavica ruke treba dobro i temeljno oprati čistom vodom i sapunom. Odeća i obuća berača mora biti čista. Berači smeju jesti i pušiti na tačno određenom i definisanom mestu. Nakit, satovi i ostale lične stvari ne smeju se nositi ili donositi u oblast proizvodnje svežeg voća jer mogu prestavljati pretnju za bezbednost hrane kojom rukuju. Ako se koriste rukavice one moraju uvek biti neoštećene i čiste. Najbolje je koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu, koje se bacaju kad se pocepaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade.

Zdravlje berača – Neophodno je da berači sa simptomima dijareje, povraćanja i žutice ne smeju učestvovati u berbi plodova maline. Ukoliko imaju bilo kakve posekotine, rane  neophodno ih je prekriti vodootpornim zavojem. Ne kijati i kašljati preko ne zaštićenih plodova voća.

Sanitarni objekti (toaleti) – Potrebno je najmanje jedan toalet na 10 osoba, posebno za muškarce posebno za žene. Toaleti moraju biti čisti i dezinfikovani i da se nalaze u blizini parcele nikako u blizini izvora vode za navodnjavanje.

Oprema za berbu – Pre i nakon korišćenja gajbice  je neophodno temeljno očistiti i dezinfikovati           (gajbice za berbu prvo se operu rastvorom deterdženta, zatim isperu čistom vodom i po potrebi dezinfikuju), gajbice ne koristiti za druge namene osim za berbu, ukloniti sve oštećene gajbice koje higijenski ne mogu da se održavaju. Ako se za pakovanje plodova koriste kutije za jednokratnu upotrebu iste se ne koriste ponovo.

Transport obranog voća – Transportno sredstvo pre i posle transporta voća mora se temeljno očistiti i dezinfikovati. Za dezinfekciju koristiti sredstva za prehrambenu industriju. Ako ima mogućnosti koristiti za transport ubranog voća samo transportno sredstvo koje je za to namenjeno.

 

Suzana Jerkić

dipl.inž.voćarstva i vinogradarstva

 

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs