Šansa za preduzetnike, preduzeća i zemljoradničkih zadruga koji se bave preradom poljoprivrednih...

Šansa za preduzetnike, preduzeća i zemljoradničkih zadruga koji se bave preradom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

11:43
213
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
Photo by - Portal Zrenjaninski

Ministarstvo poljoprivrede donelo je pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, voća, povrća, vina, piva i jakih alkoholnih pića,pravilnik kojim su obuhvaćeni skoro sve sve vrste prerađivačkih kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji.
Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:
1) preduzetnik;
2) privredno društvo;
3) zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.
Pravo na podsticaje mogu da ostvare ako su upisani u Registar privrednih subjekata i Agenciji za privredne registre i ako:
1) je investicija koja je predmet zahteva u potpunosti realizovana u periodu od 1. januara tekuće kalendarske godine u kojoj se podnosi zahtev, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje;
2) investiciju koja je predmet zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje realizuje u objektu koji koristi na osnovu prava svojine ili na osnovu prava zakupa, odnosno ustupanja na korišćenje bez naknade, u periodu od najmanje pet godina počev od kalendarske godine za koju podnosi zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje;
3) nema nerealizovanih investicija za koje su mu odobrena podsticajna sredstva na osnovu zakona kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju;
4) nema evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, po osnovu ranije ostvarenih podsticaja subvencija i kredita;
5) je izmirilo dospele obaveze po osnovu javnih prihoda;
6) za investiciju za koju podnosi zahtev ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije), odnosno ako ista investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja, osim podsticaja u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje kreditna podrška registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima;
7) dobavljač i podnosilac zahteva ne predstavljaju povezana lica;
8) je vrednost investicija u opremu u objektima za preradu mleka, mesa, voća, povrća i proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića za koje se podnosi zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje jednaka ili veća od 400.000 dinara
NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA NA PODSTICAJE
Uprava za agrarna plaćanja MPŠV, raspisuje javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u opremu u objektima za preradu mleka, mesa, voća, povrća i proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića , koji se objavljuje na zvaničnoj internet stranici ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, odnosno na zvaničnoj internet stranici Uprave.
Može se podneti samo jedan zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u opremu u objektima za preradu mleka, mesa, voća, povrća i proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića po jednom javnom pozivu, koji može obuhvatiti jedan ili više podsticaja, odnosno jednu ili više investicija u okviru odgovarajuće vrste podsticaja.
Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje za marketing u sektoru prerade mleka i mesa i marketing u sektoru vina pokreće se podnošenjem zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za marketing u sektoru prerade mleka i mesa i marketing u sektoru vina Upravi, za svaku kalendarsku godinu, u periodu od 1. januara do 30. septembra tekuće godine.
U skladu sa uredbom kojom se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini, podsticaji se utvrđuju u u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 5.000.000 dinara.

Za sve prihvatljive investicije i informacije obratite se Vašoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi“Vranje“iz Vranja na tel.017422197 i 017423107

Robert Širtov DVM sci
Savetodavac za stočarstvo u PSSS“Vranje“

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs