Priprema zemljišta za podizanje zasada kupine
Pošto kupina ostaje na jednom mestu 10-12 pa i više godina i pošto se relativno gusto sadi od 1300-3000 izdanaka po hektaru, priprema zemljišta mora da se izvede blagovremeno i pravilno.
Pripremu zemljišta za podizanje kupinjaka treba početi 3-4 meseca pre sađenja kupine. U slučaju da je zemljište zakorovljeno dugovečnim korovskim biljkama još u julu po skidanju useva zemljište treba plitko uzorati i poravnati pa onda ga isprskati nekim totalnim herbicidom npr.(Agro total, Glifosat, Glitotal itd.)
Posle mesec dana zemljište se još jednom plitko uzore a posle toga se izvodi osnovna obrada. Na nezakorovljenom zemljištu herbicid ne treba unositi.
Priprema zemljišta podrazumeva privođenje zemljišta poljoprivrednoj kulturi( ravnanje , uklanjanje ostataka drveća, šiblja, žbunja, panjeva i žila sa parcele). Obavezna je izrada agrohemijskih analiza zemljišta radi utvrđivanja plodnosti odnosno određivanja Ph vrednosti zemljišta i davanja preporuka za meliorativno đubrenje odnosno popravku zemljišta ako je to potrebno. Ph vrebnost pogodna je za gajenje kupine ako se kreće 6-7 Ph, nakon ispitivanja zemljišta i davanja preporuke pristupamo meliorativnom đubrenju.
Količina stajnjaka i mineralnih đubriva koja ćese uneti prilikom pripreme zemljišta za podizanje kupinjaka u mnogome zavisi od tipa i strukture zemljišta i njegove plodnosti odnosno od sadržaja humusa.
– Stajnjak se unosi u količini od 30.000-60.000 kg /ha.
– Mineralno NPK (10:12:26) đubrivo u količini od 800-1000 kg/ ha.
Duboku obradu za podizanje kupinjaka treba obaviti bar mesec dana pre sadnje.Obrada se izvodi pri umerenoj vlažnosti. Ukoliko se ore kada je zemljište previše vlažno ili suvo onda mu se kvari struktura i teško se obrađuje.
Dubina oranja zavisi od propustljivosti zemljišta. Ako je zemljište lako, rastresito i dovoljno propustljivo onda se ore na dubini od 25-30 cm. Međutim ako je zemljište teže i zbijenije treba oranje izvršiti na dubini od 35-40 cm. Posle oranja zemljište se poravna i usitni drljačom ili tanjiračom, a manje površine grabuljama pa se onda pristupa razmeravanju isađenju kupina.
Suzana Jerkić dipl.inž.voćarstva i vinogradarstva
PSSS Vranje