Priprema i čišćenje skladišta za smeštaj kukuruza

Priprema i čišćenje skladišta za smeštaj kukuruza

11:26
73
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
Photo by: agroklub.com

Bliži se žetva kukuruza i veoma je važno pripremiti skladišni prostor, što pre svega važi za male poljoprivredne proizvođače gde se ne primenjuju sve potrebne preventivne mere za otklanjanje opasnosti od razmnožavanja štetočina tokom čuvanja.

Posle sušenja, zrno kukuruza se do dalje upotrebe čuva u spremištima za zrnaste proizvode. Po konstrukciji oni mogu biti podna skladišta, koševi za kukuruz ili silosi za zranste proizvode.

Silosi predstavljaju najsavremenije objekte za čuvanje svih zrnastih proizvoda jer se u njima može sprovesti stalna zaštita od štetočina, obično fumigacijom, zatim kontrolisati boja, miris, vlažnost i temperatura zrna uz mogućnost njihovog povećanja ili snižavanja.

Podna skladišta, koja su najzastupljenija na malim poljoprivrednim gazdinstvima , moraju biti dobro provetrena, sloj zrna ne sme biti viši od 3,5 m da bi se lakše kontrolisalo zdravstveno stanje.

Pre unošenja kukuruza u skladište neophodno je izvršiti mehaničko i hemijsko čišćenje skladišta. Pre svega skladišni prostor trebamo prvo isprazniti od prošlogodišnjeg roda i drugih mehaničkih frakcija. Nakon ovoga potrebno je pristupiti hemijskom čišćenju, odnosno dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji (DDD). Ovo predstavlja skup mera i metoda za suzbijanje i uništavanje organizama koji mogu biti prenosioci zaraznih bolesti, koji mogu biti toksični i uticati direktno na kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda. Prilikom upotrebe sredstava za DDD neophodno je strogo se pridržavati uputstava o primeni, uz mere predostrožnosti o zaštiti zdravlja ljudi i životne sredine.

Ovako mehanički i hemijski očišćeno skladište predstavlja osnov očuvanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti roda.

Pored ovoga potrebo je pre skladištenja detaljno pregledati i odstraniti sve klipove sa promenjenom bojom, ispucalim ili isklijalim zranima, klipove na kojima je već primećena infekcija ili oboljenje, mehanički oštećene klipove kao idruge nečistoće. Takođe, moraju se odstraniti i klipovi na kojima su primetna oštećenja od štetočina, kako bi smo sprečili njihov unos u skladište i time rizikovali njihovovo dalje razvijanje i razmnožavanje.

Takođe vrlo je bitno napomenuti da je za očuvanje kvaliteta i zdravstvenog stanja uskladištenog kukuruza veoma važno da procenat vlage u zrnu bude odgovarajući. Zbog toga se vreme žetve određuje na osnovu vlage zrna, Berbu u klipu početi kada se procenat vlage u zrnu spusti na 25%, a pri kombajniranju ispod 20%. Optimalna vlaga za skladištenje kukuruza u zrnu je 14-15%, dok manji proizvođači koji obavaljaju berbu u klipu i nemaju objekte za kontrolisanje temperature, sušenje kukuruza obavljaju prirodnim putem. Koševe sa neokrunjenim kukuruzom potrebno je postaviti na promajna mesta kako bi se sušenje obavljalo prirodnim putem. Poželjno je da su koševi odignuti od poda i zaštićeni od atmosferskih padavina.U ovakvim uslovima sušenja neophodno je češće kontrolisanje zdravstvenog stanja.

Marija Janjić

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

PSSS Vranje

 

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs