Prerada mleka na poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji Pčinjskog okruga
U cilju postizanja boljih ekonomskih rezultata na farmama koji se bave proizvodnjom kravljeg i kozjeg mleka,prerada na sopstvenim gazdinstvima je garantovano najbolji način za unapređenje i razvoj farmi.
Mleko kao sirovina na terotriji Pčinjskog okruga dostiže cenu od 25-34 dinara u zavisnosti od mlekare,kvaliteta i količine mleka.Farmeri koji imaju veći broj krava i laktofrize za mleko,dobijaju bolju cenu od farmera sa manjim broja krava.Upravo registrovanje prerade mleka u mlečne proizvode na sopstvenom gazdinstvu omogućava opstanak tih malih farmi do 5 krava, kojih ima i najviše i koji mogu na ovaj način da zarade više novca na tržištu i da planiraju unapređenje poljoprivrednog gazdinstva.
Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede je omogućilo malim farmerima da preko“ Pravilnika
o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla“registruju proizvodnju na gazdinstvu.Ovaj Pravilnik je objavljen krajem 2017,ali na teritoriji Pčinjskog okruga slabo se koriste mogućnosti od farmera za preradu, ne samo mleka već i ostalih primarnih poljioprivrednih proizvoda.
Gde mogu da se plasiraju mlečne prerađevine?Kao poljoprivredno gazdinstvo-fizičko lice, sir može da prodaje od praga do praga i pekarama i burekdženicama za dalju preradu u pekarske proizvode i burek.Ovo je za početak,a kasnije sa rastom prodaje i proizvodnje,sledeći korak je registracija male mlekare i prodaja mlečnih proizvoda i po marketima.Sve zainteresovane farmere,ovim putem pozivamo da se obrate savetodavcima za stočarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Vranju na telefon 017 422 197
Robert Širtov DVM sci savetodavac za stočarstvo PSSS Vranje