OSTVARENI REZULTATI PROJEKTA DOSTIZANJE EVROPSKIH STANDARDA U EKONOMSKOM OSNAŽIVANJU RANJIVIH GRUPA

OSTVARENI REZULTATI PROJEKTA DOSTIZANJE EVROPSKIH STANDARDA U EKONOMSKOM OSNAŽIVANJU RANJIVIH GRUPA

11:43
113
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
  1. Sprovedena medijska i informativna kampanja

 

Sprovedena Kampanja „od vrata do vrata“

Tokom koje su vršene posete porodicama u romskim naseljima i udaljenim brdskim selima koje su informisane značaju što ranijeg upisa u predškolski program.

U ovoj aktivnosti su učestvovali predstavnici predškolske ustanove, i ostalih nadležnih ustanova, kao i lica koja u angažovana kao voditelji programa za decu i roditelje u svrhu animiranja korisnika za učešće kao i radi mapiranja korisnika.

Ukupno je tokom realizacije projekta posećeno 40 porodica.

Izrada i podela brošura

– izrađeno i podeljeno 500 informativnih brošura – vodiča za pomoć pri upisu dece u vrtić na srpskom jeziku

– izrađeno i podeljeno 500 informativnih brošura – vodiča za pomoć pri upisu dece u vrtić na romskom jeziku

Medijska kampanja

gostovanja na lokalnim medijima članova projektnog tima, specijalne emisije, prilozi, obaveštenja i sl. koji su imali za cilj promociju svrhe, ciljeva i rezultata Projekta kao i obaveštavanja javnosti o terminima održavanja Projektnih aktivnosti radi uključivanja što većeg broja potencijalnih korisnika i povećanja svesti o značaju što većeg i što ranijeg obuhvata dece u  sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Za potrebe realizacije ove podaktivnosti produkovane su dve polučasovne radijske emisije jedna je emitovana na početku projekta a druga na kraju  implementacije pojekta; 20 radijskih priloga do 2 minuta  i 20 objava na internet portalu.

 

  1. Uključivanje dece koja ne pohađaju vrtić u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja putem kratkih diversifikovanih programa

 

Jedna od najvažnijih aktivnosti koja se sprovodila tokom implementacije projekta su Diversifikovani programi za decu koja nisu uključena u predškolski program.

 

Ova aktivnost je predstavljala pripremu i motivisanje roditelja da njihova deca što pre krenu u predškolski program. U okviru ove aktivnosti su se sprovodile razne poučne i kreativne aktivnosti radi privikavanja dece i njihovih roditelja za učešće u predškolskom programu i radi razbijanja predrasuda koji prema vrtiću imaju roditelji iz marginalizovanih grupa kao i predrasude ostalih roditelja prema njima. Ove programe su pohađala deca koja ne pohađaju vrtić uzrasta od 3-5,5 godina iz osetljivih društvenih grupa.

 

Ukupno 45 dece koja su podeljena u dve grupe je bilo uključeno u ovu aktivnost. Jedna u vrtiću „Zvončica“, a druga grupa u objektu predškolske ustanove u selu Lepenica.

Program se sastoji od sledećih aktivnosti: školica sporta – promocija sporta: sportske igre, fer plej igre, prevencija deformiteta kod dece; muzičko – plesne radionice – negovanje tradicije folklora, ples, upoznavanje sa različitim muzičkim instrumentima, izrada muzičkih instrumenata u saradnji sa roditeljima; dramske radionice – poseta pozorišnim predstavama, predstave sa roditeljima (roditelji nosioci uloga u predstavi, priprema scenarija, izrada kostima, poseta vrtićkim grupama; likovne radionice –  upoznavanje dece sa likovnim tehnikama  izražavanja ( crtanje, slikanje, senčanje, izrada origamija, vajanje, dekupaž, reciklaža…), likovne radionice sa decom i roditeljima; izleti –  vladičin han ( sportski centar, ,  hram kneza lazara…); čitaonica / pričaonica – osmišljavanje priča, čitanje sa roditeljima, izrada slikovnica i razne druge aktivnosti.

Radionice se održavale osam meseci, pet puta nedeljno, u trajanju od četiri sata dnevno od ponedeljka do petka.

Za realizaciju ove aktivnosti su bila angažovana dva nezapošljena vaspitača, uz stalnu pomoć kadrova predškolske ustanove.

 

  1. Radionice sa roditeljima

 

Radionice su imale za cilj ekonomsko osnaživanje roditelja kao i razvoj roditeljskih kompetencija.

Radionice su imale za cilj osnaživanje roditelja za povećano učešće dece u predškolski sistem obrazovanja i vaspitanja kao i za povećanje njihove zapošljivosti kroz povećanje stručnih kvalifikacija i pristupa tržištu rada, kao i kroz razvoj preduzetničkih veština. Učesnici radionica su bili lica iz marginalizovanih društvenih grupa koja imaju decu predškolskog uzrasta ili će uskoro biti tog uzrasta sa posebnim naglaskom na Rome i lica koja žive u ruralnim sredinama.

 

Tokom realizacije projekta ukupno su održane 62 radionice, od toga 26 radionica razvoja roditeljskih komptenecija i 36 radionica ekonomskog osnaživanja.

U radionicama je učestvovalo 60 roditelja koji su podeljeni u tri grupe, jedna grupa u objektu vrtića u Lepenici a dve grupe u objektu vrtića „Zvončica“ Vladičinom Hanu.

 

Realizacija projekta se završava 10.jula 2023. godine.

 

Projekat „Dostizanje Evropskih standarda u ekonomskom osnaživanju ranjivih grupa“ sprovodi Centar za inkluziju i održivi razvoj. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs