Određivanje optimalnog vremena berbe plodova jabuke

Određivanje optimalnog vremena berbe plodova jabuke

12:19
268
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
photo by agromedia

Nalazimo se u periodu godine kada je u toku fenofaza intenzivnog sazrevanja plodova jabuke i kada predstoji početak berbe plodova zimskih sorti jabuke. Nije dovoljno da se plod jabuke samo proizvede, već treba da se obere u najpovoljnijem trenutku kako bi se što duže sačuvao i potrošaču stavio na raspolaganje svež i kvalitetan. Postoje dva stepena zrelosti plodova jabuke. To su:

  • botanička (fiziološka) zrelost,
  • tehnološka (potpuna, konzumna) zrelost.
  • Botanička zrelost predstavlja prvi stepen zrelosti plodova. To je momenat kada prestaje dalji protok hranljivih materija u plodove. U ovo vreme plodovi su dostigli krupnoću koja je svojstvena za datu sortu, a semenke su sposobne da klijaju.
  • Tehnološka zrelost predstavlja vreme kada su ubrani plodovi postali najpodesniji za upotrebu – za jelo u svežem stanju. U ovo vreme plodovi postižu najbolji kvalitet – ukus, aromu i sočnost.

Plodovi ranih letnjih sorti jabuke beru se 6 do 7 dana pre tehnološke zrelosti, jesenjih sorti 7 do14 dana pre tehnološke zrelosti, a zimskih sorti jabuke u botaničkoj zrelost.

Ako se oberu nezreli, plodovi jabuke su sitni, slabo obojeni, kiseli i neukusni, a podložni su fiziološkim oboljenjima kao što su  gorke pege i potamnjivanje pokožice.

U prezrelim plodovima  jabuke dok su još na stablu mogu da se pojave staklavost i jonatanove pege.

Da bi se sprečile posledice prerane odnosno prekasne berbe, danas se koriste metode za dugoročnu i kratkoročnu prognozu.

Dugoročno se vreme berbe jabuke može prognozirati na osnovu:

–           broja dana od punog cvetanja do berbe,

–           broja dana od T stanja do berbe.

Broj dana od punog cvetanja do berbe

–  Ovaj pokazatelj  je dosta pouzdan za svaku sortu u određenom rejonu pod uslovom da ne postoje velike razlike u vremenskim prilikama između različitih godina. Orjentacioni podaci o broju dana od punog cvetanja do berbe zimskih sorti jabuka iznose za jonatan od 135 do 145 dana, za zlatni delišes 145 do 155 dana itd. Broj dana od punog cvetanja do berbe zavisi od klimatskih prilika i agrotehnike, ali i od različite ocene vremena punog cvetanja i zrelosti.

Broj dana od stadijuma T do berbe

– Ovaj metod je nešto bolji od predhodnog. Stadijum T u razvoju ploda nastupa kada na mestu spoja ploda i peteljke isčezne ispupčenje, a još se ne obrazuje peteljkino udubljenje. U razvoju ploda postoje dve faze.

–           Broj dana od cvetanja do stadijuma T je primarna faza,

–           Broj dana od stadijuma T do optimalnog vremena berbe je sekundarna faza.

Stadijum T treba ustanoviti u toku 3-4 godine za svaku sortu posebno. Za određivanje ovog stadijuma vrlo je važan pravilan izbor plodova. Treba odabrati plodove najodmaklije u razvoju, ali ne srednje.

U praksi se najčešće koriste metode kratkoročne prognoze na osnovu:

–    jodno-skrobnog testa,

–    čvrstine parenhima ploda,

–    rastvorljive suve materije

–    promene osnovne i dopunske boje pokožice ploda jabuke,

–    lakoće odvajanja od grane ili peteljke,

–    promena boje semena odnosno semenjače.

Jodno skrobni test

Nastupanjem  botaničke zrelosti smanjuje se količina skroba u plodovima jabuke. Skrob se hidrolizom preobraća u šećer maltozu, a zatim u glukozu. Praćenje isčezavanja skroba koristi se kao znak za određivanje vremena berbe. Budući da se skrob prilikom potapanja u rastvor joda u kalijum jodidu boji u plavo, postaje vidljiv njegov udeo na preseku ploda.Za obavljanje testa uzima se uzorak od najmanje 20 plodova koji se poprečno preseku, a zatim se po jedna polovina svakog ploda potapa u rastvor. Na mestima gde je u plodu došlo do razgradnje skroba neće se zadržati boja, a na mestima gde ima skroba presek će biti obojen u tamno plavu boju.

Količina skroba proporcionalna je udelu obojene površine preseka. Različiti izvori, institucije ili standardi, daju takozvane skale prisustva skroba, odnosno obojenosti, 1-5, 1-8, 1-10 i druge. Udeo se najčešće određuje vizuelnim poređenjem. Što je plod obojeniji ocena je veća, a samim tim i plod je zreliji.

Čvrstina parenhima ploda

Omekšavanje ploda jabuke karakterističan je znak njegovog sazrevanja. Čvrstina parenhima ploda meri se aparatima – penetrometri.

Merenje čvrstine ploda obično počinje oko 10-15 dana pre očekivanog vremena berbe. Dalje se meri svakih  5 -7 dana kod zimskih sorti jabuka i na 2-5 dana kod letnjih. Plodovi za merenje se uzimaju sa raznih stabala i različitog položaja u kruni. Uzima se 30 – 50 plodova i na svakom meri sila na dva mesta (kod obojenih sorti na sunčanoj i suprotnoj strani, a kod neobojenih sa strane spoljne krivine peteljke i nasuprot nje). Pre merenja se skine pokožica na površini od 1 do 1,5 cm2. Čvrstina se izražava kao prosečna vrednost svih očitavanja

Rastvorljiva suva materija

Količina rastvorljive suve materije ili šećera  određuje se pomoću ručnog refraktrometra, stonim Abeovim i sl. Koristi se profiltrirani ili centrifugirani sok koji se uzima po sektorima ili sondom iz plodova. U botaničkoj zrelosti plod jabuke sadrži maksimalnu količinu rastvorljive suve materije. Količina suve materije izražava se u %.

Promene osnovne i dopunske boje pokožice ploda jabuke

Kako plodovi sazrevaju, sve više gube zelenu boju usled razgradnje hlorofila, te usled toga postaju vidljiviji žuti pigmenti. Za određivanje stepena promene boje mogu da se koriste aparati „kolorimetri“, ili praktičnije, karte (kodovi) boja, koje se uglavnom odnose na osnovnu boju pokožice. Za svaku sortu su urađene posebne karte sa određenim dijapazonom boja (od zelene do žute ili eventualno crvene), te se jednostavno poredi boja pokožice plodova s njima. Svaka boja, odnosno nijansa, je pod određenim brojem što omogućava da se ocenjene vrednosti uporede sa onima koje su preporučene za pojedine sorte

Lakoća odvajanja od grane ili peteljke

Ovo je jedan od najjednostavnijih metoda za određivanje vremena berbe jabuke. Kad se pri berbi jabuka lome peteljke ili otkidaju grančice, može se smatrati da nije nastupila botanička zrelost plodova, pa se sa berbom treba sačekati. Sila odvajanja zavisi od sorte, vremena berbe i drugih faktora. U praksi se lakoća odvajanja obično ocenjuje sa lako, srednje i teško odvajanje i na osnovu toga sudi o stanju zrelosti.

Promena boje semena odnosno semenjače

U vreme botanička zrelosti boja semenjače semena jabuke se menja, od bele postaje kestenjasta, mrka pa i crna. Izuzetak je sorta jonatan čija je semenjača od prvog ranog termina berbe mrka.

PSSS Nebojša Mladenović

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs