Kako povećati prinos mleka kod krava

Kako povećati prinos mleka kod krava

14:38
570
0
Vladičin Han Vesti
PODELI
Photo by Farmia

Važno je napomenuti da krupnije krave daju više mleka u odnosu na krave lakšeg tipa. Povećanjem telesne mase krave za 1% može se uticati i na prinos mleka i to za 0,7%.

Do pete godine života, do kada traje i njen telesni razvoj, prinos mleka kod krava se povećava. Od pete do sedme godine mlečnost kod krava stagnira, a nakon ovog perioda opada. Pomeranjem starosti junica na prvom teljenju sa 22 na 33 meseca povećava se i mlečnost i to za oko 50 l u laktaciji.

Negativan uticaj na prinos mleka kod krava mogu imati rano teljenje, kao i preterano intenzivna ishrana. Sa druge strane, uticaj povećanja udela koncentrata u suvoj materiji obroka u srednjem delu laktacije, povoljno deluje na dnevnu mlečnost.

Krave koje odlikuje visoka mlečnost osetljive su i na nagle promene u ishrani. Kako bi bili zadovoljeni svi zahtevi u pogledu energije, proteina, vitamina i minerala za određenu proizvodnju mleka i mlečne masti, dnevna ishrana mlečnih krava može da bude sastavljena od više različitih hraniva koja se kombinuju u obrocima. Ishrana na paši zaslužna je za dobijanje više od 20 l mleka po kravi dnevno, a silaža od 10 do 15 litara. Ukoliko se ova kabasta hraniva kombinuju sa drugim kabastim hranivima, može se ostvariti i znatno veći prinos mleka.

Upotreba kabastih hraniva u kombinaciji sa koncentratom pozitivno utiče na povećanje mlečnosti. Ishrana mlečnih krava može sadržati i samo seno, ili samo silažu, ali je za mlečnost krava povoljnije kombinovati ova dva hraniva.

Istraživanja su pokazala da simentalske krave teljene u zimskom periodu imaju veći prinos mleka. Naime, ove krave počinju da se hrane zelenom hranom kada dođu u fazu opadanja mlečnosti, pa se tako zaustavlja nagliji pad u proizvodnji mleka.

Ishrana mlečnih krava podrazumeva pravilo koje glasi: koliko dnevnih muža, toliko i hranjenja. Poželjno da je muzne krave dobijaju koncentrat više puta dnevno kako bi se pospešili fermentativni procesi i povećala proizvodnja mleka.

Po pravilu, iz zadnjih četvrti vimena izmuze se više mleka nego iz prednjih. Pri dvokratnoj muži, ujutru se izmuze više mleka, nego pri večernjoj muži. Povećanjem broja muža raste i količina namuženog mleka. Pri trokratnoj muži, količina namuženog mleka je veća za 15-20%.

Za uzgoj muznih krava,temperatura u objektu ne treba da prelazi 27°C.  Smeštaj mlečnih krava u suvim, čistim prostorijama utiče na povećanje mlečnosti jer tokom ležanja oko 30% više krvi cirkuliše kroz vime.

Krave smeštene u svetloj staji daju više mleka nego one u stajama sa nedovoljno svetlosti. Istraživanja su pokazala da u osvetljenim štalama noću krave konzumiraju 10-12% više hrane, nego kada su u mraku. Pored navedenog, utvrđeno je i da se redovnom i pravilnom negom papaka može povećati prinos mleka od 3 do 4l.

Robert Širtov DVM sci

Savetodavac za stočarstvo PSSS”Vranje”

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vladičin Han Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Vladičin Han Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vladičin Han Vesti se možete obratiti ovde: info {at} vladicinhanvesti {dot} rs