Značaj plodoreda u povrtarskoj proizvodnji
Ploderad ima veliki značaj u proizvodnji povrća zbog suzbijanja bolesti i štetočina, kao i racionalnog i pravilnog iskorišćavanja zemljišta. Poznato je da mnogi insekti i parazitski mikroorganizmi prezimljuju u zemljištu pa im se uzastopnim gajenjem jedne kulture na istoj parceli povećava koncentracija u zemljištu u tolikoj meri da mogu izazvati totatlne štete. Većina ovih mikroorganizama ne može živeti bez biljka, pa ih napadaju da bi preživeli.
Mogu se zadržavati u latentnom stanju u zemljištu od 1-3 godine, iz tog razloga se u slučaju čestog vraćanja neke kulture na istu parcelu dešavaju jači napadi i čine veće štete. Smenom useva sprečavamo njihovu pojavu. Prilikom planiranja plodosmene potrebno je znati da neke bolesti i štetočine napadaju samo jednu povrtarsku kulturu, dok neke napadaju više vrsta iste porodice. Može se navesti primer plamenjače koja parazitira na krompiru i paradajzu i predstavlja ekonomski najštetniju bolest ovih kultura.
Od štetočina može se navesti krompirova zlatica koja je podjednako štetna za mlade biljke krompira, paradajza i plavog patlidžana. Takve kulture nikada ne treba sejati jedne iza druge, ni na susednim parcelama. Poštovanje pravila plodoreda u velikoj meri pospešuje proizvodnju povrća i smanjuje troškove zaštite odnosno proizvodnje.
Najbolji predusevi za važne povrtarske kulture su:
-za paradajz: mahunarke i korenasto povrće
-za papriku: višegodišnje trave i leguminoze, korenasto povrće
-za kupusnjače: krompir, paradajz, paprika, višegodišnje trave i leguminoze, mahunarke, korenasto povrće
– za grašak i mahunarke: paradajz, paprike, krompir, pšenica, ječam
-za korenasto povće: paradajz, paprika, krastavac, mahunarke
– za krastavac i lubenicu: paprika, paradajz, krompir, višegodišnje i jednogodišnje trave i leguminoze
– za luk: paprika, krastavac, lubenica, pšenica
Marija Janjić
Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo
PSSS Vranje